Elektronisk medisineringsstøtte
Larvik kommune leder an når 29 kommuner gjennomfører en felles innovativ anskaffelse av framtidas løsninger for elektronisk medisineringsstøtte.
Aktører
- Larvik kommune
- Skedsmo kommune
- Bergen kommune
- Lørenskog kommune
- Voss kommune
- Melhus kommune
- Skaun kommune
- Bodø Kommune
- Malvik kommune
- Skien kommune
- Tønsberg kommune
- Høylandet kommune
- Grong kommune
- Midtre Gauldal kommune
- Fet kommune
- Holmestrand kommune
- Sande i Vestfold
- Færder kommune
- Bamble kommune
- Bindal kommune
- Ørland kommune
- Røst kommune
- Rødøy kommune
- Seljord kommune
- Bø kommune
- Nome kommune
- Sauherad kommune
- Røyrvik kommune
- Helsedirektoratet
- Lillestrøm kommune
- Trondheim kommune
Om anskaffelsen
Går sammen for å finne de gode løsningene
Larvik kommune er i gang med en innovativ anskaffelse av elektronisk medisineringsstøtte. De presenterte sine behov og utfordringer for markedet gjennom dialogaktiviteter våren 2017. Erfaringene viser at flere andre kommuner har behov på samme felt, og at det er smart å samarbeide om slike anskaffelser. Larvik kommune har fått i oppdrag fra det nasjonale velferdsteknologiprogrammet å gjennomføre denne anskaffelsen på vegne av flere. Resultatet av invitasjonen fra Larvik er at nærmere 30 andre kommuner har meldt sin interesse for å gjennomføre en felles anskaffelse sammen med dem. Gjennom å samarbeide på denne måten vil kommunene dele erfaringer, utforske ulike behov i fellesskap og sammen utfordre markedet på å få fram framtidas løsninger. Dette gjør at man får opp volumet på anskaffelsen. I tillegg til kommunene som vil anskaffe sammen med Larvik er flere andre kommuner koblet på prosessen i et læringsperspektiv. Et slikt samarbeid gir god grobunn for spredning da både kompetanseheving og tjenesteinnovasjon kan skje i flere kommuner parallelt. I Leverandørutviklingsprogrammet kaller vi det å samle flere aktører om felles anskaffelser på denne måten for innovasjonsløft. Innledningsvis ønsket man med dette prosjektet å undersøke nærmere hvorvidt man kan få markedet til å levere medisineringsstøtte på nye måter – man drøftet muligheter knyttet til å endre hele tjenestereisen fra a til å. Det er interesse for dette i markedet, men prosjektet møtte på utfordringer i helselovgivningen underveis. Dette er derfor lagt på is inntil videre. Det kan bli aktuelt å ta opp dette igjen i et utviklingsprosjekt der man utforsker muligheter for helt nye tjenestekonsepter.
Framdrift
Behov
I februar 2017 ble det arrangert en erfaringsdelingsworkshop med 12 kommuner, samt en behovskartleggingsworkshop med brukere og tjenesteytere. Resultatet av kartleggingen ble sammenstilt i en felles tjenestereise for elektronisk medisineringsstøtte.
Dialog
Kommunene gjennomførte ulike dialogakiviteter med markedet våren 2017. Det ble arrangert en dialogkonferanse 6. april, og en til en møter med interesserte leverandører ble gjennomført i uke 22.
Konkurranse
Samarbeidskommunene har basert på tilbakemelding og informasjon framkommet gjennom dialogaktivitetene bestemt seg for å gjennomføre en anskaffelse av elektronisk medisineringsstøtte som løser deler av de behovene kommunene skisserte for markedet. Konkurransen ble lyst ut på Doffin i januar. Antallet kommuner som anskaffe sammen har økt fra 9 til 29 kommuner fra 7 fylker. Konkurransen besto av 4 brukerhistorier som skulle "svares ut". Dignio og Evondos vant 2 brukerhistorier hver.
Implementering
Kommunene hadde kick off for implentering 7.mars 2019. Kommuner står selv for faglig vurdering ved valg av løsning til tjenestemottakere, med utgangspunkt i de 4 (fire) brukerhistoriene, og avroper til valgt leverandør ihht relevante behov. Kommunene skal nå ta valg på kjøp eller leie, om de skal gjøre avrop på noen eller alle løsningene og om de skal starte i en begrenset sone eller rulle fullt ut.
Evaluering - rapport fra Larvik kommune
Larvik kommune har laget en rapport hvor de beskriver sine erfaringer med den innovative anskaffelsesprosessen - fra start til signering av kontrakter. Rapporten kan være til hjelp for kommuner som skal anskaffe denne type teknologi i kommunale helse- og omsorgstjenester. Den gir også refleksjoner rundt hvordan felles innovative anskaffelser bør organiseres.
Aktuelt om anskaffelsen
-
Et teknologiløft som begeistrer
-
Effektanalyse: Innovativ anskaffelse av elektronisk medisieringsstøtte
-
Nå ser vi verdien av at noen har gått foran
-
Larvik deler sine erfaringer fra fellesanskaffelsen av elektronisk medisineringsstøtte
-
Hva er designernes rolle i en anskaffelse av innovasjon?
-
Larvik signerte avtaler på vegne av 29 kommuner
-
Tone, Roar, Hans og Peder skal få gode og framtidsretta tjenester
-
Velferdsteknologi fra pilot til skala – nå løsner det!
-
Dialogaktivitetene godt i gang
-
Ni kommuner i samlet flokk
-
Larvik går foran