Effektkontrakt arbeidsinkludering
Dette er et nyskapende og ambisiøst samarbeidsprosjekt på et samfunnsområde som har et stort behov for nye løsninger. Aktører ønsker sammen med LUP å utforske hvordan innovative anskaffelser og effektkontrakt kan ses i sammenheng og om man på denne måten kan få fram nye og bærekraftige løsninger for målgruppen.
Aktører
Om anskaffelsen
Aktørene bak prosjektet har over lengre tid erfart at det eksisterende tiltaks- og tjenestetilbudet i NAV og Voksenopplæringen ikke treffer innvandrere med lav formell kompetanse sine behov godt nok. Det er vanskelig å finne egnede tilbud for deltakere med svake norskferdigheter og lav kompetanse. Brukerne har rett på grunnskoleopplæring, men klarer i mange tilfeller ikke å fullføre eller få utbytte av skolegangen. Dette fører til at de blir værende i voksenopplæringen og mottar sosialhjelp. Det er derfor behov for å utvikle bedre løsninger for kvalifisering og arbeidsinkludering.
På den andre siden ønsker man gjennom prosjektet å teste om man, ved å ta i bruk nye finansierings- og utviklingsmodeller, vil nå ut til et bredere leverandørmarked, herunder sosiale entreprenører. Formålet med dette er å se på om disse kan bringe inn nye løsninger og alternativ metodikk, som kan supplere og forbedre det offentlige tjenestetilbudet.
Det er en tilleggsdimensjon at erfaringer fra dette prosjektet vil ha nytteverdi for andre offentlige aktører som ønsker å prøve ut om effektkontrakter kan være et hjelpemiddel for å få bedre resultater eller løse sosiale utfordringer. Erfaringsdeling med andre aktører vil derfor bli sentralt.
Prosess
Prosjektorganisering
Prosjektet er et ledd i Områdesatsingen, delprogram sysselsetting i Oslo kommune. Aktørene som inngår i prosjektgruppen er NAV Bjerke, NAV Grorud, NAV Tiltak Oslo, Rosenhof Voksenopplæring og programkontoret for Områdesatsingen. Hilde Ravnaas (NAV Bjerke) er prosjektleder.
Behovskartlegging
Det foreligger mye kunnskap om målgruppen og om systemet rundt som man er i ferd med å sammenstille. I tillegg skal det gjennomføres ytterligere behovskartlegging i målgruppen samt i tjenestene som er tettest på.
Dialog med leverandører og kunnskapsmiljø
Prosjektet er nybrottsarbeid på mange vis og vil derfor legge opp til utstrakt dialog i flere omganger. Det første dialogmøtet ble gjennomført i mars 2024 og over 70 personer deltok.