Rapporteringsverktøy for virtuelle eiendeler
Det er et stort avvik mellom antall nordmenn som eier virtuelle eiendeler og det antallet som rapporterer disse eiendelene i skattemeldingen. Omtrent 10-15 prosent av eierne rapporterer opplysninger i skattemeldingen. Skatteetaten har en hypotese om at manglende kunnskap om skatteplikten og kompleksiteten i innrapporteringen kan være en vesentlig årsak til avviket. Skatteetaten ønsker at det utvikles en ny løsning som forenkler innrapporteringen av virtuelle eiendeler.
Aktører
Dokumenter (1)
Om anskaffelsen
Skatteetaten ønsker utvikling av en ny løsning som forenkler innrapporteringen av virtuelle eiendeler. Undersøkelser anslår at det i dag er over 300.000 personlige skattepliktige som eier kryptovaluta i Norge. Andelen nordmenn som eier kryptovaluta og andre virtuelle eiendeler har vært økende de siste årene, og er forventet å nå 10 prosent av befolkningen innen få år. I Norge er de fleste vant med forhåndsutfylte skattemeldinger, hvor opplysninger om lønn og eiendeler allerede ligger i skattemeldingen som kommer tilsendt. Opplysninger om kryptovaluta er ikke med her og de som har eid kryptovaluta, er pliktig å gi disse opplysningene selv i skattemeldingen.
Markedet for virtuelle eiendeler er globalt, uregulert og fragmentert. Det er vanskelig å innhente, sammenstille og gjøre riktige beregninger for de skattepliktige. Alle som eier eller har handlet med virtuelle eiendeler må selv sette seg inn i skattereglene og videre oppfylle opplysningsplikten ved å fylle ut skattemeldingen riktig. Skatteetatens hypotese er at de fleste eiere av virtuelle eiendeler ønsker å etterleve skattereglene, men er ikke kjent med eller har tilstrekkelig kompetanse til å sette seg inn i kompleksiteten knyttet til innrapportering i skattemeldingen. Selv om Skatteetaten utvikler mesteparten av løsningene for skatteinnberetning og beregning selv, ser vi i dette tilfellet for oss at en løsning som skal gjøre det enklere å innrapportere gevinst/tap, inntekt/kostnader og formue for virtuelle eiendeler i skattemeldingen kan utvikles og driftes av andre, eller i et samarbeid med Skatteetaten.
Invitasjon til dialogkonferanse
Behovskartlegging
Skatteetaten har gjennomført en grundig behovskartlegging som er omtalt i dialognotatet.
Undersøkelser anslår at det i dag er over 300-tusen personlige skattepliktige som eier kryptovaluta i Norge. Andelen nordmenn som eier kryptovaluta og andre virtuelle eiendeler har vært økende de siste årene, og er forventet å nå 10 prosent av befolkningen innen få år.
I Norge er de fleste vant med forhåndsutfylte skattemeldinger, hvor opplysninger om lønn og eiendeler allerede ligger i skattemeldingen som kommer tilsendt. Opplysninger om kryptovaluta er ikke med her og de som har eid kryptovaluta, er pliktig å gi disse opplysningene selv i skattemeldingen.
For virtuelle eiendeler finnes det foreløpig ikke hjemmel eller system for å pålegge innrapportering av slike grunnlagsdata. Markedet for virtuelle eiendeler er globalt, uregulert og fragmentert. Det er vanskelig å innhente, sammenstille og gjøre riktige beregninger for de skattepliktige. Alle som eier eller har handlet med virtuelle eiendeler må selv sette seg inn i skattereglene og videre oppfylle opplysningsplikten ved å fylle ut skattemeldingen riktig.
Skatteetatens hypotese er at de fleste eiere av virtuelle eiendeler ønsker å etterleve skattereglene, men er ikke kjent med eller har tilstrekkelig kompetanse til å sette seg inn i kompleksiteten knyttet til innrapportering i skattemeldingen.
Dialog
Skatteetaten inviterer leverandører og fagmiljøer med kunnskap eller teknologi som kan forenkle innrapporteringen av virtuelle eiendeler i skattemeldingen, til dialogkonferanse 7.mai 2024.
Skatteetaten ønsker å gjennomføre en digital konferanse (Teams) med potensielle leverandører, fagfolk og andre med relevant kunnskap om virtuelle eiendeler, som forberedelse til en mulig anskaffelse eller utviklingsprosjekt. Hensikten med konferansen er å opprette en dialog for å få kunnskap om det finnes anskaffelsesklare løsninger for å dekke Skatteetatens behov i markedet – eller om det må utvikles, og i så fall hvordan utviklingen kan skje.
Vi vil bruke innsikten fra dialogkonferansen til å utforme et best mulig konkurransegrunnlag for en eventuell påfølgende anskaffelse, eller utvikling, av en løsning.