Møt Hege Eiklid – gründeren som vant fram i konkurransen om Norges første innovasjonspartnerskap
Det startet med nysgjerrighet og et åpent sinn og resulterte i at gründeren Hege Eiklid ble en av vinnerne av konkurransen da Stavanger kommune i februar inngikk Norges to første innovasjonspartnerskap. Nå er selskapet hennes, Innocom AS og samarbeidspartnerne godt i gang med å utvikle aktiviseringsroboten Berntsen.
En spennende reise
Det er vel ett år siden jeg traff Hege for første gang. Vi deltok da Stavanger kommune arrangerte en dialogworkshop der de presenterte sine behov for et bredt sammensatt og spennende knippe leverandører. Denne saken er et resultat av et lunsjmøte der vi reflekterte litt over det som har skjedd siden den gang. Heges reise det siste knappe året er så fascinerende at flere må få høre om den. Innocom AS er et fint eksempel på at også en helt fersk leverandør kan vinne fram i det som trolig er den mest krevende anskaffelsesprosedyren vi har, nemlig innovasjonspartnerskap.
Jeg hadde ingen tro på at jeg skulle vinne fram. Noen av de andre som deltok i konkurransen er jo så store.
Til tross for at hun tidlig tenkte at dette blir for krevende for en gründer så var en spire sådd. Det Hege lærte i Stavanger gjorde at hun fikk et brennende ønske om å kunne bidra for å løse de utfordringene kommunen presenterte.
Dialogen var viktig for å forstå behovet
Hege deltok i begge de to dialogworkshopene våren 2017. I vår prat om året som har gått vektlegger hun det faktum at hun dro til Stavanger med et nysgjerrig og åpent sinn. Hun møtte ikke med en ferdig løsning hun ønsket å selge. Gjennom dialogen ble hun inspirert og fikk godt innblikk i behovet. Hun forteller også at måten dialogen foregikk på gjorde at hun fikk mange gode ideer – og at hun traff aktuelle samarbeidspartnere der.
Jeg ble særlig inspirert av en ildsjel som jobbet for Stavanger kommune. Gjennom de historiene hun fortalte fikk jeg et godt innblikk i behovet og et sterkt ønske om å kunne bidra til bedre løsninger.
I workshopen fikk deltakerne blant annet i oppgave å få opp ideer og respons fra markedet på behovet Stavanger kommune løftet fram. Innspillene var mange, noen av dem rimelig ville mens andre endte opp som mer konkrete forslag i den videre prosessen. Etter dialogaktivitetene gikk hun i gang med å nøste mer i behovet – og i ulike løsningsmuligheter.
Om idéen og verdien av et godt team
Innocoms idé, Aktiviseringsroboten Berntsen, er et resultat av arbeidet Hege la ned etter dialogaktivtetene. Hun har lenge har vært fasinert at mulighetene som finnes i sosiale roboter og det hun lærte om behovene i Stavanger trigget henne til å jobbe videre med dette som utgangspunkt. Hun har tidligere jobbet med andre prosjekter der man tester ut bruk av teknologi på barn med autisme og så at problemstillingen og behovene Stavanger presenterte åpnet for å bruke denne erfaringen på nye områder. I sin søken etter mer kunnskap om dette kom hun tilfeldigvis i kontakt med Ingvild Lilleheie som viste seg å forske på nettopp aktivisering og egenmestring, temaet Stavanger kommune fokuserte på i dette innovasjonspartnerskapet. For å gjøre historien kort så ble enden på det møtet at Ingvild gikk inn og ble medeier i Innocom AS. Felles tro på sosiale roboter – og utfyllende kompetanse de to imellom gjorde møtet mellom dem til et lykketreff. Med seg på laget har de også fått rutinerte Trude Viola Antonsen som styreleder og medeier, og nylig engasjerte de Liliya Brandsar som produkteier. Sammen utgjør disse fire et veldig kompetent og framoverlent team.
Som nystartet bedrift er avhengig av å få med oss de riktige menneskene fra dag en. Liliya Brandsar, farmasøyt og gründer har i løpet av få uker gjennomført den første testen sammen med Norwegian Smart Care Lab. Dette med stort engasjement fra brukere og ansatte i Stavanger.
Krevende prosess å stå i for en «fersking»
Innocom AS ble sammen med mange andre selskap prekvalifisert i september 2018. Hege forteller at selskapet er så ferskt at hun med et nødskrik rakk å få organisasjonsnummer i tide for å kvalifisere seg for konkurransen. Men det var i neste runde, i selve konkurransen, at den virkelig harde jobben ble gjort. Hege legger ikke skjul på at hun ved flere anledninger var nær ved å gi opp ettersom kravene til hva hun måtte svare ut var beintøffe for et lite selskap.
Du trenger noen å snakke med når du ikke har et stort selskap i ryggen og ikke har tidligere erfaringer med slike prosesse. Jeg vet ikke om jeg hadde levert om jeg ikke hadde hatt mulighet til å snakke med deg og andre ressurspersoner underveis.
I denne fasen hadde Hege mulighet til å lufte problemstillinger med meg og andre ressurspersoner. I Leverandørutviklingsprogrammet sparrer vi gjerne med aktører som deltar i slike krevende prosesser, både for å gi råd og for å lære av deres erfaringer slik at vi kan bruke dem i vårt arbeid.
Da Stavanger var ferdig med å vurdere alle de 18 tilbudene de fikk, var Innocom AS med blant topp fem. Da startet en ny intens og svært krevende periode med forhandlinger.
Forhandlingene var et vanvittig kjør med korte frister. For oss var det sårbart. Vi hadde jo ikke et stort selskap i ryggen med flere kollegaer som vi kunne dele oppgavene med. Heldigvis er jeg vanvittig sta. Det kommer jo godt med.
Hege legger vekt på at selv om prosessen var krevende så var den også veldig ryddig. Hun forteller at anskaffelsesteamet i Stavanger kommune var veldig profesjonelt i sitt arbeide og det ga trygghet, selv om det var litt rart å oppleve at mennesker hun hadde hatt åpne og inspirerende samtaler med gjennom workshopene nå måtte opptre svært formelt.
Vi tar av oss hatten for Stavanger kommune. De har vært modige og dyktige hele veien.
At Stavanger kommune har en innkjøpsavdeling og andre nøkkelpersoner som er modige og kompetente har vært av avgjørende betydning for prosessen, og deres arbeid er til inspirasjon for andre offentlige virksomheter som vil gjennomføre innovasjonspartnerskap.
Den spennende utviklingsfasen
Innocom AS er nå i gang med et spennende utviklingsløp der tett kontakt mellom leverandør og ansatte og brukere i Stavanger kommune er en viktig nøkkel. Den første testen er gjennomført med positive resultater og partene er optimistiske med tanke på den videre utviklingen.
Jeg er overbevist om at slike behov best kan løses gjennom reelle partnerskap. Vi må jobbe sammen med Stavanger og innbyggerne deres om de helhetlige løsningene. Dette er en ny måte å jobbe på og kanskje er det enklere å snu seg rundt og være fleksibel for et nytt selskap?
Som denne historien viser er det trolig mange faktorer som har gjort at Hege og samarbeidspartnerne hennes har lykkes litt «mot alle odds». Jeg vet også at historien deres er til stor inspirasjon for andre små selskap som ønsker å være med i innovative anskaffelsesprosesser. Det er kanskje årsaken til at jeg blir litt ekstra varm om hjertet når jeg snakker med Hege om det de har fått til på så kort tid. Norge trenger flere slike.
Leverandørene som deltar i utviklingen av Aktiviseringsroboten Berntsen
- Innocom AS
- Validé AS og Norwegian Smart Care Lab (ansvarlig for testing)
- Contango Consulting
- Safemate AS
Heges råd til andre som ønsker å jobbe på denne måten:
- Møt til dialogen med et åpent sinn og et genuint ønske om å forstå problemet og hvilke behov man ønsker å løse
- Tør å ta sjansen på ideer som springer ut av reelle behov
- Bygg riktig team
- Tør å gå for det og ikke gi deg når kravene er som tøffest
Dette er konkrete og gode råd fra ei dame som har fått karrieren snudd på hodet det siste året. Vi lar det stå som avslutning på denne lille saken og håper at vi på denne måten kan inspirere andre til å kaste seg utpå.