Nytt fylkeshus Rogaland
Når det nye fylkeshuset står ferdig i 2025, skal det være kontorplass i bygget til alle som har arbeidssted Stavanger. I dag er fylkets sentraladministrasjon i Stavanger spredt på mange bygg. Rogaland fylkeskommune ønsker å redusere CO2-utslipp fra sine byggeplasser, og målsetningene for dette prosjektet er å redusere CO2-utslipp så mye som mulig samt opprettholde en forsvarlig økonomi i prosjektet.
Aktører
Om anskaffelsen
Utviklingsplan for Rogaland – Regional planstrategi 2021-2024 slår fast at kommuner og fylkeskommuner må legge til rette for overgangen til lavutslippssamfunnet. Rogaland skal ta sin andel av nasjonale klimakutt, og Rogaland fylkeskommune ønsker å redusere klimagassutslipp fra fylkeskommunens virksomhet og aktiviteter med 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 2020-nivå. I Norge er bygge- og anleggsnæringen ansvarlig for over 10 prosent av landets totale klimagassutslipp. Fylkeskommunens eiendomsstrategi 2023-2026 slår fast at utslippsfri byggeplass skal tilstrebes i byggeprosjekter, og ønsker gode og fremtidsrettede innspill fra grunnentreprenører slik at de kan sette realistiske og ambisiøse miljøkrav til kommende entreprisekontrakter.
Last ned mer informasjon om prosjektet samt invitasjon til markedsdialog.
Her kan du se opptak fra dialogkonferansen 7. november 2023:
Prosess
Behov
Dialog med markedet
Fylkeskommunen ønsker å få gode og framtidsretta innspill fraleverandørbransjen/grunnentreprenører slik at de kan sette realistiske og ambisiøse miljøkrav til kommende entreprisekontrakter.
- Har bransjen tilstrekkelig med materiell som kan leveres til dette oppdraget?
- Hvordan kan vi bidra med/legge til rette til å få på plass klimanøytrale energikilder på byggeplassen?
- Hvordan utformer vi gode tildelingskriterier som kan skille leverdørene på miljø i anbudskonkurransen?
- Hvordan bør tildelingskriteriene og vektingen dem imellom være for å kunne oppnå en byggeplass med lavest mulig CO2-avtrykk?
- Hvilke sanksjoner bør det være i kontrakten hvis man ikke klarer å levere på de kravene til miljø som er beskrevet i konkurransen?
- Ut ifra det som er beskrevet, er det deler av prosjektet som vil være vanskeligere enn andre å få gjennomført med utslippsfri byggeplass? Hvilke løsninger kan eventuelt nyttes her for å oppnå en utslippsfri byggeplass?
- Er det deler av prosjektet som ikke kan løses med utslippsfri byggeplass slik dere ser det?
- Hvilken merkostnad (i kroner) kan vi regne med ved en utslippsfri byggeplass kontra en fossilfri byggeplass?
- Er det andre risikofaktorer vi burde være oppmerksom på dersom vi går for en utslippsfri byggeplass?
- Er det måter/metoder å løse oppdraget på som vil gi en vesentlig CO2-reduksjon?
Konkurransegrunnlag
Det er planlagt oppstart 2. halvår 2024 og det forventes 2 års byggetid. Prosjektet planlegges å gjennomføres med:
- totalentreprise på riving og utrensk (NS 8407) som utlyses mot slutten av 1 kvartal 2024
- 2-3 hovedentrepriser, en for bygningsmessige arbeider inklusive utomhus og en eller to for tekniske arbeider (NS 8405) som utlyses 3 kvartal 2024.
Nytt fylkeshus
Når det nye fylkeshuset står ferdig i 2025, skal det være kontorplass i bygget til alle som har arbeidssted Stavanger.